logo Ilmailutoimittajat ry.
pix pix  
pikseli
TAISTELU NOSTOVOIMASTA


Eräässä länsinaapurin ilmailulehdessä käytiin hiljattain mielenkiintoista keskustelua yhdestä
perustavaa laatua olevasta ilmailun probleemasta: miksi lentokone pysyy ilmassa?


Selitys sille, mistä itse nostovoima syntyy ei näytä olevan aivan yhtä päivänselvä,
ei ainakaan ruotsalaisille tai englantilaisille.
Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole lietsoa sanasotaa eri teorioiden paikkansapitävyydestä,
mutta sen verran kiintoisa aihe on kuitenkin kyseessä, että suomipojankin on ihan pakko viskata ainakin vähän vettä ruotsalaisten kiukaalle.
 
pikseli

Koko länsinaapurien väittely oli itse asiassa engelsmannien syytä. Herra nimeltään Alan Bramson (F.R.Ae.S, M.B.A.E., M.B.A.C.) kirjoitti ruotsiksi käännetyssä artikkelissaan nostovoiman syntyvän yksinkertaisesti siitä, että ohittaessaan siiven ilma joutuu kulkemaan siiven kaarevamman yläpinnan yli ikään kuin kiertotietä, jonka vuoksi virtausnopeuden yläpinnalla tulee kasvaa ja sitä kautta (Bernoullin lain mukaan) paineen yläpinnalla pienetä. Tämä alipaine aiheuttaa sitten nostovoiman.

Vastaavan voiman syntyä voi hänen mukaansa havainnollistaa esimerkiksi laittamalla lusikka kupera puoli edellä hanan alle virtaavaan veteen, jolloin virtaus itse asiassa imee lusikkaa sisäänsä, sen sijaan että työntäisi pois, kuten äkkinäinen voisi olettaa. Sitä, miksi virtausnopeuden tulee kasvaa yläpinnalla kiertotietä kulkiessaan, ei Bramson kerro.

Kuva 1. Ylä- ja alapintojen pituusero.



Moisesta teoriasta suivaantui ainakin kaksi ruotsalaista sen verran, että he ehtivät kirjoittaa vastineensa jo heti seuraavaan lehteen. Molemmat kehottavat unohtamaan koko Bernoullin lain ja perustelevat nostovoiman syntyä sillä, että siipi yksinkertaisesti taittaa virtausta alaspäin ja tämän vastavoimana, Newtonin 3. lain mukaan, syntyy nostovoima. Kiihtynyt virtaus siiven yläpinnalla ei synnytäkään alipainetta, vaan päinvastoin: alastaittamisen yhteydessä syntyvä alipaine siiven yläpinnan takaosalla kiihdyttää virtausta siiven yläpinnalla.
Tästä alkoi useassa ko. julkaisun numerossa jatkunut todellinen teorioiden taistelu, johon osallistui lentäjiä, insinöörejä sekä insinöörilentäjiä eri puolilta Ruotsia. Bramson puolusti Bernoullin lakiin pohjautuvaa kantaansa ja vertasi siipeä venturiputken puolikkaaseen. (Ilman virtausnopeushan kiihtyy venturiputken kurkussa, koska massavirran tulee säilyä. Kun virtauspoikkipinta-ala kurkussa pienenee, kasvaa virtausnopeus, sillä kokoonpuristumattomassa virtauksessa putken poikkipinta-ala kertaa virtausnopeus = vakio. Bernoullin laista seuraa suoraan, että staattinen paine kurkussa pienenee kun virtausnopeus kasvaa.)

Kuva 2. Venturiputki. Virtaussuunta kaikissa kuvissa vasemmalta oikealle.









Kuva 3. Perinteinen Bernoullin lakiin ja venturiputkiteoriaan perustuva nostovoiman syntyteoria.

Bramsonin mukaan siiven yläpinnalla tapahtuu sama ilmiö kuin venturiputkessa ja nostovoima syntyy siis yläpinnan ja alapinnan välille syntyvästä paine-erosta. Olisi kuitenkin ollut mielenkiintoista kuulla hänen mielipiteensä siitä, kuinka entisaikojen koneet lensivät – niissähän oli myös kovera siiven alapinta ja hyvin ohut profiili. Hidastuuko virtaus profiilin alapinnan etuosalla virtaputken laajenemisen, eli massavirran säilymislain perusteella? Vai kiihtyykö se kuten yläpinnallakin joutuessaan kiertämään koveraa alapintaa pitkin pidemmän lenkin kuin sen alapuolella oleva suorempaan menevä virtaus…?




Kuva 4. Mitä tekee virtaus ohuen profiilin alapinnalla?




Mitä sitten tapahtuu yksittäiselle ilmamolekyylille siiven eri puolilla?

Bramsonin esittelemä teoria sanoo, että kun ilma lähtee kiertämään siipeä sen kummaltakin puolelta, tulee eri puolilla olevien ilmapartikkeleiden olla yhtä aikaa jättöreunalla. Koska yläpinnan partikkelilla on pidempi matka jättöreunalle, ohittaa se siiven suuremmalla nopeudella kuin "parinsa" alapinnalla, jonka vuoksi ylä- ja alapinnan välille syntyy Bernoullin lain perusteella nostovoiman aiheuttava paine-ero.

Teoria muuttuu mielenkiintoiseksi esimerkiksi silloin, kun telineet ovat alhaalla: jos alapinnalla olevia partikkeleita jää telinekuiluun pyörimään, niin jääkö silloin osa yläpintaa etenevistä partikkeleista odottamaan alapinnalle jumiin jääneitä parejaan?


Kuva 5. Jääkö yläpinnan virtaus odottamaan alapinnalle jumiin jäänyttä pariaan
ollakseen samaan aikaan jättöreunalla?


Ruotsalainen oppositio ampui Bramsonin väitteitä kovilla. Eräs lentotekniikan diplomi-insinööri käski heittämään sorsaa koko Bernoullin lailla. Ei sillä, etteikö kyseinen laki pätisi kokoonpuristumattomassa virtauksessa, siis alle Machin luvun 0.3, mutta sillä ei hänen mukaansa voi perustella nostovoiman syntyä. Itse asiassa hän väittää, että tavallisen pikkukoneen siiven yläpinnan tulisi olla 1,6 kertaa alapintaa pidempi, jotta paine-ero kasvaisi kyllin suureksi aiheuttamaan siivestä saatavan nostovoiman pienellä kohtauskulmalla.

Lisäksi hän heittää mielenkiintoisen kysymyksen: Maavaikutuksessa syntyy siiven jättöreunan ja maanpinnan väliin eräänlainen kurkku. Bernoullin lain ja hänen mukaansa pitäisi tässä syntyä nostovoimaa pienentävä alipaine. Todellisuudessahan maavaikutus kasvattaa nostovoimaa.

Tässä vaiheessa keskusteluun tulivat mukaan ilman hitausvoimat.

Hitautensa vuoksi siiven alapinnalla oleva ilma ei pysty kiertämään siiven terävää jättöreunaa, vaan jatkaa suoraan matkaansa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että mikäli profiililla on kohtauskulmaa ja/tai käyryyttä, ilma kääntyy jättöreunalla alaspäin ja tämän ilmaan kohdistetun voiman vastavoima on nostovoima.

Toki tässä yhteydessä siiven pinnalle syntyy paine-eroja, mutta syypäänä ei ole kyseisen lekoinsinöörin mukaan Bernoullin laki, vaan juuri se, että ilma ei pääse kiertämään siiven yläpinnalle. (Toivottavasti vastineen kirjoittaja tarkoittaa tässä yhteydessä Bernoullin lailla yksinomaan Bramsonin esittämää venturiputkiteoriaa, sillä kyllä itse Bernoullin laki pätee koko ajan. Se, mitä tässä ehkä kyseenalaistetaan, on ilman kiihtyminen yläpinnalla sen vuoksi, että yläpinnan pidemmän matkan vuoksi ilma etenee siellä nopeammin ehtiäkseen yhtä aikaa alapuolen ilman kanssa jättöreunalle.)Lopulta peliin puuttui myös ammattiaerodynaamikko. Hänkin toi esiin hitausvoimat, mutta edellisen lisäksi myös eri näkövinkkelistä, sillä hän liitti ne keskipakoisvoimiin (oik. keskihakuvoimat).

Ajatuksena oli, että siiven yläpintaan kohdistuu alipaine siiven käyryyden/kohtauskulman aiheuttamien keskipakovoimien vaikutuksesta ja samalla periaatteella alapinnalle ylipaine.
Tässä vaiheessa nostovoiman syntyteoria ei ollutkaan enää niin selkeä juttu. Bernoullin laki oli ainakin joidenkin mielestä hyljätty ja yhtä äkkiä puhuttiinkin keskipakoisvoimista. Seuraavassa kirjoittajan yritys koostaa nämä kaikki fysiikan lait yhdeksi kokonaisuudeksi: Nostovoiman synty - yksi esitystapa.


Tuulitunnelikokeiden perusteella ilmamassa kulkee nostovoimaa synnyttävän siiven yläpinnalla alapinnan virtausta nopeammin, ohittaen jättöreunan alapinnan virtausta edellä, mutta samalla nopeudella. Etumatka johtuu siitä, että siipi kiihdyttää virtausta yläpinnalla, kun taas virtaus alapinnalla hidastuu tai ainakin nopeutuu vähemmän. Kiihtymisen yläpinnalla aiheuttaa yläpinnan kaarevuus ja virtauksen puristuminen profiilin etuosalla. Tämä taas johtuu siitä, että ilmaa ei pääse kiertämään alapinnalta jättöreunan ympäri yläpinnalle; jättöreunaa kohti syntymään pyrkivä alipaine täyttyy ja virtausta ohjautuu siiven yläpinnalle tätä vastaava määrä jatkuvuusyhtälön perusteella. Yläpinnalla tulee tällöin ahdasta, virtaus puristuu ja sen seurauksena kiihtyy.


Mitä enemmän kohtauskulma kasvaa, sitä suurempi osa virtausta kulkee yläpinnan kautta ja sitä alemmas siirtyy patopiste, eli se piste, missä virtaus törmää kohtisuoraan profiilin etureunaan. (Vrt. esim. sakkausvaroittimen sijainti ja kulma – sakkauskohtauskulmalla patopiste on melko alhaalla etureunalla; sakkausvaroitin toimii kun patopiste siirtyy varoittimen alapuolelle). Nyt voidaan ottaa se kuuluisa Bernoullin laki pureskeltavaksi. Profiilin pinnalla todella syntyy paine-eroja Bernoullin lain mukaan: yläpinnalla virtaus siis kiihtyy ja kuristuu, eli syntyy staattista alipainetta. Alapinnan olosuhteet taas riippuvat profiilista ja kohtauskulmasta. Monesti alapinnallekin syntyy alipainetta, mutta vähemmän kuin yläpinnalle, jolloin staattisen paineen nettopaine-ero on ylöspäin.

Kuvan 4 tapauksessa käyrän profiilin alapinnalla virtaviivat ovat harvemmassa, jolloin virtaus hidastuu ja staattinen paine alapinnalla on vapaan virtauksen staattista painetta suurempi.

Otto Lilienthal kirjoitti jo vuonna 1895, että siiven yläpintaan kohdistuu alipaine siiven käyryyden/kohtauskulman aiheuttamien keskipakovoimien vaikutuksesta ja samalla periaatteella alapinnalle ylipaine. Keskipakovoimat taas aiheutuvat ilman massahitaudesta – aivan kuten kurvaavassa linja-autossa tekee mieli ottaa pystytangosta tukea, ettei lennä lattialle oman (massa)hitautensa vuoksi. Näiden keskipakoisvoimien aiheuttamien paine-erojen vaikutuksesta syntyvät sitten nopeuserot siiven ylä- ja alapinnan välillä (Bernoullin lain mukaan).

Otto Lilienthalin keskipakovoimateoria on juuri sopiva sekoitin tähän väliin sotkemaan muutenkin vaikeaa asiaa.

Teoria saattaa kuulostaa melkoiselta utopialta, mutta pohditaanpa asiaa hieman bussiesimerkin avulla: Istut bussissa pystytangon oikealla puolella ja bussi kurvaa oikealle. Otat kiinni tangosta ja työnnät itseäsi tangosta poispäin pysyäksesi pystyssä. Teet käytännössä samaa kuin ilmapartikkeli siiven alapinnalla joutuessaan muuttamaan suuntaa sen pintaa myötäillessään. Tämä siis silloin, kun profiililla on nollanostokohtauskulmasta poikkeava positiivinen kohtauskulma. Sitten bussi kurvaa vasemmalle. Joudut roikkumaan tangossa keskipakovoimaa vastaan välttääksesi kaatumasta oikealla puolellasi istuvan juopon syliin. Vedät siis tankoa itseesi päin, aivan kuten kupera siiven yläpinta "vetää" sen ohi kiitäviä ilmapartikkeleja itseensä päin ja päinvastoin.

Jos ilma ei seuraisi siiven pintaa, syntyisi jättöreunalle periaatteessa tyhjiö, sillä ilmaa ei pääse kiertämään alapuolelta tilalle.Bussiesimerkissä alipainetta vastaa kurvaavassa bussissa kämmenessä tuntuva veto ja ylipainetta taas ranteessa tuntuva puristus, kurvaussuunnasta riippuen. Kuva 6. Ylä- ja alapinnan virtausten nopeuserot. Yläpinnalla virtaus on kiihtynyt alapinnan virtausta enemmän ja mennyt sen vuoksi ohi. Musta viiva kuvaa patopisteeseen törmäävää virtaviivaa.
Oleellinen tekijä nostovoiman synnyssä on virtauksen suunnan muuttaminen, joka aiheuttaa erisuuruisia kiihtyvyyksiä ja paine-eroja siiven pinnalla. Tämä taas ei ole mahdollista ilman siiven (riittävän) terävää jättöreunaa, sillä terävän reunan vuoksi virtaus ei pääse alapinnalta kiertämään yläpinnalle, jolloin virtaus pakotetaan kulkemaan käyrää reittiä kohtauskulmaa omaavan profiilin ohi. Kuten edellä mainitsin, virtauksen patopiste siiven etureunalla siirtyy alas siten, että usein jopa etureunan alapuolella olevaa ilmaa nousee siiven edellä sen yläpinnalle. Siiven takana taas virtaus jättää alaspäin kulmassa olevan jättöreunan siten, että sillä on komponentti alaspäin. Eli siipi nostaa ilmapartikkeleita ensiksi ylös ja painaa sitten alas, jolloin ilma tekee siiven kohdalla käytännössä mutkan alaspäin.

Kuten edellä kehitetty bussiteoriakin todistaa, liittyy mutkan tekoon aina voimia eli tässä tapauksessa siis nostovoimaa.





Kuva 7. Jos alapinnan virtaus kykenisi kiertämään jättöreunan, olisi virtauskenttä seuraavanlainen => ei nostovoimaa.
Musta viiva kuvaa patopisteiden paikkaa etu- ja jättöreunalla sekä virtauksen suunnan muutosta.





Kuva 8. Todellinen tilanne: alapinnan virtaus ei pysty kiertämään jättöreunaa, virtauksen suunta muuttuu => nostovoimaa. Musta viiva kuvaa patopisteiden paikkaa etu- ja jättöreunalla sekä virtauksen suunnan muutosta.
Huom. patopiste siirtyy alaspäin myös etureunalla.



Sivulla http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/wrong3.html voi käydä katsomassa hienoa interaktiivista livevisualisointia virtauksen käyttäytymisestä siipiprofiilin ympärillä.


Matemaattisesti virtauksen kääntymistä siiven ympärillä mallinnetaan lisäämällä vapaaseen virtaukseen ns. sirkulaatio, G. Sirkulaatio on "yksinkertaisesti" nopeusvektorin viivaintegraali virtauskentässä olevaa suljettua ympyrää pitkin, ja kun tuon ympyrän sisälle jää nostovoimaa synnyttävä siipiprofiili, saa sirkulaatio nollasta poikkeavan arvon.
Nostovoiman kaavaksi tulee sitten L’=roVoG, missä L’ on nostovoima per kärkivälin mittayksikkö, ro on vapaan (tulevan) virtauksen tiheys ja Vo on vapaan virtauksen nopeus (tosi-ilmanopeus). Sirkulaation SI-yksikkö on m2/s, tiheyden kg/m3 ja nopeuden m/s, eli L’:n yksiköksi tulee kg/s2, joka on sama kuin voiman yksikkö Newton (kg-m/s2) jaettuna mittayksiköllä eli metrillä. Siis, matemaatikon näkökulmasta lentokone lentää yksinkertaisesti siksi, että L’=roVoG!

Ostin joulunpyhinä sellaisen viinipullon suulle taivutettavan ohuen kiiltävän muoviläpyskän, jolla estetään viinin valuminen pitkin pullonkaulaa ja pöytäliinan tahriintuminen. Totesimme pöytäseurueen kanssa yksimielisesti, että vehje toimii: tällä kertaa ei tipan tippaa valunut pitkin pullonkaulaa tai tippunut liinalle. Tosin aerodynamiikkaan perehtymätön pöytäseurani ihmetteli hieman kommenttiani, kun sanoin, että lentokone lentää itse asiassa juuri saman ilmiön ansiosta kuin miksi kyseinen ohut teräväreunainen läpyskä pullon suulla pelasti pöytäliinan.

TEKSTI: RISTO PAJUNIEMI


Yllä oleva teoria perustuu kotimaiseen ja ulkomaiseen akateemiseen lentotekniikan opetukseen sekä kirjallisuuteen,
ja on sen pohjalta muodostunut kirjoittajan henkilökohtainen näkemys.
Kirjoittaja on koulutukseltaan lentotekniikan DI ja ammattilentäjä.
 
kommentit: kahvila@ilmailutoimittajat.fi
 
ALOITUSSIVULLE

LUE LISÄÄ: KUN HAPPI EI RIITÄ