Ilmailutoimittajat ry. logo Ilmailutoimittajat ry.
pixpix   pix
pix
ILMAILUN TERMINOLOGIAA:
HÄTÄLASKU JA MUITA ILMIÖITÄ
pix
YLÖSVETO

Kun laskeutuva lentokone lähestyy kenttää, se lentää yleensä suoraan kohti kiitotietä ns. finaalissa usean kilometrin matkan. Kone on tällöin selvitetty (ts. saanut luvan) lähestymiseen, mutta ei vielä laskeutumiseen. Lennonjohto antaa selvityksen laskeutumiseen vasta kun kone on muutaman kilometrin päässä kiitotien alkupäästä. Laskeutumisluvan antamisen edellytyksenä on, että kiitotie on vapaa. Jos edellä on laskeutunut kone, sen on ehdittävä rullata pois kiitoradalta eikä seuraavana lähtövuoroaan odottava kone saa rullata kiitotielle.

Kiitotiellä ei myöskään saa olla ajoneuvoliikennettä. Mikäli kaikki nämä edellytykset eivät täyty, lähestyvä kone keskeyttää lähestymisen eli tekee ns. ylösvedon. Moottoreihin lisätään lentoonlähtötehot, nokka nousee, kone nousee korkeammalle, kaartaa takaisin tulosuuntaansa ja jonkin aikaa lennettyään aloittaa uuden lähestymisen.

Ylösveto voidaan tehdä myös huonossa säässä, mikäli heikko näkyvyys jatkuu alle ns. minimin, eivätkä ohjaajat saa kiitotietä näkyviin tietyn (ratkaisu)korkeuden sivuuttamisen jälkeen.

Ylösveto ei ole vaaratilanne. Pikemminkin päinvastoin, tekemällä ylösveto vältetään vaaratilanteen kehittyminen.
Varsinkin kaksimoottorikoneilla ylösvedon teko matalalta voi tuntua hurjalta, koska pienemmissä kaksimoottorisissa matkustajakoneisa on tehoylijäämää ja kone on suuria laajarunkoisia selvästi kevyempi - se lähtee ylös melko jyrkässä kulmassa.
 

TAKAISIN
 
ALOITUSSIVULLE

kommentit: kahvila@ilmailutoimittajat.fi