logo Ilmailutoimittajat ry.
pix pix pix
pix
ILMAILUN TERMINOLOGIAA:
HÄTÄLASKU JA MUITA ILMIÖITÄ

Kun lentoliikenteessä tapahtuu jotakin poikkeavaa, se on usein iso uutinen.
Näin käy toisinaan myös silloin, kun onnettomuutta tai vahinkoja ei ole tapahtunut, eik edes varsinaista vaaratilannetta ole syntynyt.
Eikä ehkä sittenkään edes uutista.
Tämän sivun tarkoitus on selittää ja selkeyttää joitakin lentoliikenteen "tilanteiden" termejä.
Lentoliikenne on tarkasti järjestettyä ja suunniteltua toimintaa ja siinä asiat ja ilmiöt on perinteisesti selitetty eksaktisti ja vakiintunein termein. Jostakin tietystä tapahtumasta käytetään tiettyä ilmaisua. Tällainen käytäntö selkeyttää toimintaa ja omalta osaltaan edistää turvallisuutta.

Termistä on tällä sivulla lyhyt selitys, tarkempaa tietoa lue lisää -linkin takaa.
 
HÄTÄLASKU
Hätälasku (engl. Emergency Landing) tehdään, mikäli lentokoneen on välttämätöntä laskeutua lähimmälle sopivalle lentokentälle tilanteen selvittämistä varten.
Lue lisää

PAKKOLASKU
Pakkolasku tehdään siinä tapauksessa että koneen moottorit sammuvat lennon aikana.
Pakkolaskulle (engl. Forced Landing) tyypillistä on, että lentoa ei voida jatkaa vaan on laskeuduttava lähimmälle sopivalle lentokentälle. Hyvällä tuurilla kenttä on liitomatkan päässä, huonolla tuurilla ei.
Silloin yritetään valita paikka, jossa kone saadaan maahan mahdollisimman ehjänä.
Lue lisää
POIKKEAMA
Mikäli lentokoneseen tulee lennon aikana vika tai toimintahäiriö, kone saattaa tilanteesta riippuen kääntyä takaisin lähtökentälleen. Tällöin kyseessä on tilanne, jota voisi kutsua tekniseksi välilaskuksi tai poikkeamaksi.
Tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti, eikä poikkeama välttämättä johda takaisin kääntymiseen.
Lue lisää
LENNON KESKEYTYS
Lennon keskeytys (engl. Diversion) tapahtuu silloin, kun matka keskeytetään ja laskeudutaan matkan varrella olevalle kentälle. Kyseessä ei ole hätätilanne.
Lennon keskeytys ei ole hätälasku tai pakkolasku vaikka se näillä termeillä usein uutisoidaankin.
Lue lisää
PUTOAMINEN
Huolimattomasti kirjoitetussa uutisoinnissa käytetään joskus termiä putoaminen kun kirjoitetaan onnettomuuteen joutuneesta koneesta (engl. Crash).

Lentokone voi kyllä pudota, mutta vain jos se hajoaa ilmassa ja koneen kappaleet putoavat maahan. Jos kone on ehjä ja ohjattavissa, se ei putoa.

Lue lisää
YLÖSVETO
Kun kenttää lähestyvä kone yllättäen keskeyttää lähestymisen (joskus hyvin lähellä kiitotietä) ja kiihdyttää uudelleen nousuun, on tapahtunut ylösveto (engl. Go around). Se ei ole vaaratilanne.
Lue lisääALOITUSSIVULLE

Puuttuuko listasta jotakin?
Onko jokin asia väärin kirjoitettu?
Lähetä ehdotuksesi: kahvila@ilmailutoimittajat.fi